---
title: "Ersätt användare"
canonical: "https://support.mercell.com/space/MBTSE/196971987000/Ers%C3%A4tt%20anv%C3%A4ndare"
format: markdown
---
För att ersätta en användare skapar du först en ny användarprofil, kopierar över befintliga bevakningsprofiler, flyttar licenserna och tar sedan bort den tidigare användaren.  Det kan låta som många steg, men det är enkelt ordnat av en  organisationsadministratör  direkt i användarhanteringen. Obs!  Dessa ändringar kan endast utföras av en organisationsadministratör. Vi rekommenderar att du skapar ett helt nytt användarkonto för en ny användare istället för att skriva över kontaktuppgifter (som e-post eller namn) på ett befintligt konto. Om du uppdaterar ett befintligt konto ändras historiska data retroaktivt, vilket kan leda till felaktigheter – särskilt om den ursprungliga användaren har deltagit i tidigare upphandlingar. Organisationsadministratören har fortfarande full tillgång till organisationens historiska data även efter användarbyten. Så här lägger du till en ny användare Klicka på  Inställningar  ⚙️ i menyn till vänster.  Välj sedan  Användarhantering . Klicka på knappen  Lägg till användare . Fyll i formuläret och spara. Användarkontot skapas som standard med behörigheten  Basic User  (basvänvändare). Ett e-postmeddelande skickas automatiskt till den registrerade adressen med ett tillfälligt lösenord och instruktioner för hur man loggar in. Ytterligare instruktioner om hur du lägger till en användare finns i följande artikel:    Om du även behöver ändra rollbehörigheter kan du läsa mer här:    Ändra licenser Leta reda på fliken Licenser i den användarprofil du har skapat. Lägg till de licenser som behövs genom att använda knappen vid varje alternativ. Om det inte finns några lediga licenser att tilldela den nya användaren kan du behöva ta bort en licens från en annan användare först. Om du är osäker på hur du gör detta kan du läsa instruktionerna för att ta bort en befintlig användares licens längst ner på denna sida. Du kan även ta en titt på artikeln   där två olika tillvägagångssätt beskrivs. Flytta bevakningsprofiler  Du kanske vill dela en befintlig bevakningsprofil med den nya användaren. Följ denna guide för att göra det:    Du har nu lagt till och konfigurerat din nya användare. Ta bort användaren som du har ersatt  Om du har följt de föregående stegen har du nu skapat en ny användare samt fört över licens och bevakningsprofiler. Den gamla användaren finns kvar i systemet med statusen Aktiv. Om användaren ska ligga kvar för att ge åtkomst till historiska data bör du ändra användarens status till  Ej aktiv  och säkerställa att inga aktiva licenser är kopplade till kontot. På så sätt förhindrar du inloggning för den registrerade e-postadressen och säkerställer att inga betallicenser används av inaktiva användare. Om du vill ta bort användaren helt kan du läsa denna guide om hur du går tillväga:    Article Reference: 080720251400 On this page Relates articles