---
title: "Gebruikersrechten"
canonical: "https://support.mercell.com/space/MSTC/195824419164/Gebruikersrechten"
format: markdown
---
Wanneer u collega's toevoegt aan het organisatieprofiel kunt u gebruikersrechten instellen. In dit artikel leest u hoe u een collega-groep aanmaakt en bepaalde gebruikersrechten instelt. Let op: Hiervoor heeft u het recht *Gebruikersgroepen beheren *nodig.


# Algemeen

De gebruikersrechten worden niet per persoon ingesteld, maar per groep. Per groep wijs je een aantal rechten toe. Er bestaan standaard twee groepen: *Beheerders* en *Alle collega's*. Laatstgenoemde groep kan worden gezien als de map "Overig".

Collega's kunnen in theorie aan meerdere groepen worden toegewezen. Alle rechten zullen dan simpelweg bij elkaar opgeteld worden.

# Gebruikersgroep wijzigen

- Klap het tabje **Gebruikersrechten** uit (linkermenu) en klik op het tabje **Beheerders. **U ziet hier een overzicht van alle collega's die in deze groep vallen.
- Klik op **Toevoegen** om een bestaande collega toe te voegen aan deze groep
- Scroll naar onder om de huidige rechten te zien die aan deze groep zijn gekoppeld. U kunt deze wijzigen door de rechten aan- of uit te vinken.


## Gebruikersgroep aanmaken

- Ga naar **Gebruikersrechten** aan de linkerkant van het menu. U ziet hier een overzicht van de verschillende groepen.
- Klik op **Nieuw** om een nieuwe gebruikersgroep aan te maken.
- U kunt hier de groep een naam geven, gebruikers toevoegen en aangeven welke rechten deze groep moet krijgen.
- Klik om het af te ronden op **Opslaan**

## Belangrijk

Binnen een tender heeft men de mogelijkheid collega's toe te voegen tot de organisatie. Deze collega's worden automatisch toegevoegd aan de groep **Alle collega's. **Omwille van beveiliging wordt aangeraden om deze groep geen rechten toe te kennen. De personen die de gebruikersrechten mogen bepalen, kunnen deze personen in de juiste groep plaatsen.